Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar
Robert Bosch Mechatronikai Intézeti Tanszék
belép
Bosch
Bosch Rexroth


KUTATÓK ÉJSZAKÁJA 2012.

 
2012. szeptember 28-án ismét megrendezésre került az immár hagyománnyá vált Kutatók éjszakája elnevezésű programsorozat. Ezen az éjszakán megnyílt egyetemünk kapuja a tudomány iránt érdeklő látogatók előtt.
 
 
 
A rendezvényt Prof. Dr. Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora nyitotta meg és köszöntőt mondott Kiss Gábor alpolgármester úr is.
 
 A díszaulában számos tanszék, és az egyetemmel gyümölcsöző kapcsolatokat ápoló cég is, mint a Bosch, képviseltette magát.
 
 
 Az érdeklődők kipróbálhatták a miskolci mérnökök által kifejlesztett Bosch kéziszerszámokat is. Javában folyt a barkácsolás.
 
Természetesen tanszékünk is kinyitotta laboratóriumainak ajtaját, ahol lelkes kollégáink és mérnökhallgatóink látványos bemutatók keretében ismertették a mechatronika különböző kísérleti modelljeit.
 
 
A hidraulikai és pneumatikai elemeket Nagy Lajos tanársegédünk kapcsolta össze olajozottan működő rendszerré
 
 
 
Antal Dániel tanársegéd kollégánk büszkén mutatta be Ph.D. kutatásainak eredményét, a programozható kisautót.
 
  A mechatronikai egységekből épített rendszerünk futószalagon továbbította, válogatta és rakta le a műanyagból valamint alumíniumból gyártott alkatrészeket.
 
 
A látottakat tehetséges hallgatóink, Kiss Gábor és Szántai István magyarázta.
 
A szenzortechnikai laboratóriumban a kapcsoló típusú érzékelők működését és funkcióit számítógéppel kiegészítve mutatta be Rónai László és Cservenák Ákos mechatronikus hallgató.  
 
   
Nagy volt az érdeklődés a hajlékony optikai kábel tulajdonságai iránt is!
 
Az est fénypontja, az intelligens palettázó rendszer, méltán váltotta ki a látogatók érdeklődését és tetszését. A rendszert Lénárt József és Antal Dániel tanársegédek irányításával, mechatronikai mérnök alapszakos hallgatóink, Marinkovics Ádám és Kavecz Máté, valósította meg.
 
   
A legfiatalabbak nagy csodálattal figyelték a robot szélsebes munkáját.
 
A nagy sikerrel lezajlott Kutatók éjszakája programsorozatban, reméljük, jövőre is hasonló meglepetésekkel tudjuk elkápráztatni az érdeklődőket.
 
Mi biztosan itt leszünk!