Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar
Robert Bosch Mechatronikai Intézeti Tanszék
belép
Bosch
Bosch Rexroth


Különdíj a VII. Nemzetközi Aventics Pneumobil Verseny - Powered by Bosch Rexroth versenyen

 
2014. május 17-én VII. alkalommal került megrendezésre Egerben a Nemzetközi Aventics Pneumobil verseny, amelyen 48 hazai és külföldi csapat állt rajthoz elektronikus vezérlésű, sűrített levegővel hajtott járműveikkel. Az egyetemek és főiskolák csapatainak mérnökhallgatói ismét megmutatták, milyen gyorsan, milyen messze jutnak saját konstrukciójú és építésű járgányaikkal. 
 
A verseny célja, hogy a leendő mérnököknek lehetőségük nyíljon a pneumatika rejtelmeibe bepillan­tást nyerni, valamint megismerni az egri Bosch Rexroth Kft-ben gyártott termékek alternatív alkal­mazási lehetőségeit. A mérnökhallgatók a tervezés és építés során a gyakorlatban tehették próbára elméleti ismereteiket, megtanulták hogyan osszák meg a feladatokat, és a felmerülő problémákat leküzdve hogyan jussanak el a kitűzött célig. A közben elsajátított tudást a mérnöki pályájukon tudják majd kamatoztatni. 
 
Az AVENTICS különleges versenye iránt az érdeklődés évről évre nő: 2014-ben 48 csapat állt rajthoz, ami rekord, és a magyarok, románok, csehek, lengyelek mellett immár az észtek is rajthoz gurultak. Izgalmas és látványos futamok, valamint színes és szórakoztató kísérő programok várták azokat, akik május 17-én kilátogattak az Érsekkertbe, és testközelből is szemügyre vehették a versenygépeket. A rendezvény vendége volt Michelisz Norbert Európa-kupa és többszörös világbajnoki futamgyőztes autóversenyző, a futamokat pedig a népszerű Forma1-es riporter, Szujó Zoltán kommentálta. 
 
A Miskolci Egyetemet négy csapat képviselte, amelyekben több mechatronikai mérnökhallgató is részt vett:
 
1. rajtszámmal: MEkk mestAIR, akik a verseny különdíjában részesültek: Szabó Gergő, Kondrát Dániel, Koprek-Ritter Tamás, Szarka Tamás
 
4. rajtszámmal: Dairp: Kavecz Máté, Baróczi Gábor, Végh Tamás, Szőnyi Szabolcs
 
5. rajtszámmal: BSTM: Borsos Bálint, Szabó Zsolt, Tóth Bence Béla, Mohamed Anis Awad
 
21. rajtszámmal: Puffogók: Fignár Imre, Bém István, Magyar Péter, Kosztyi György
 
Köszönjük a segítséget a támogató tanároknak is: Bihari Jánosnak és Kelemen Lászlónak.